Κοιτάξτε αυτό !

Η Πέλλυ Παντή ερμηνεύει το έργο του Τσέχου σύνθετη Zdenek Fibich Capricc...

22 Μαρ 2024 ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Η Πέλλυ Παντή Pagona-Stella (Pelly) Panti's ερμηνεύει το έργο του Τσέχου σύνθετη Zdenek Fibich, Capriccio...

Εχθροπραξίες στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν: τι μπορεί να σημαίνουν;

Η Αρμενία (Υπουργείο Αμυνας) αναφέρει ότι στις 00.05 πρωινή της 13ης Σεπτεμβρίου δέχθηκε από το Αζερμπαϊτζάν εχθροπραξίες με βομβαρδισμούς από βαρύ πυροβολικό, MLRS και UAV στις πόλεις Σοτκ, Γκόρις Τζερμούκ, συνοριακές πόλεις εκτός του Ναγκόρνο Καραμπαχ αλλά κοντά στους ύψιστης στρατηγικής σημασίας διαδρόμους του Λατσίν και του Ζάνγκεζουρ. Υπάρχουν φόβοι για ανεξέλεγκτη κλιμάκωση λόγω: της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της πιθανής μείωσης δυνατότητας - διάθεσης μεσολάβησης της, της ανάγκης για Αζερμαϊτζανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Ευρωπαικής Ενωσης και των ΗΠΑ λόγω των κυρώσεν στην Ρωσσία & της γενικότερης έξαρσης των αναθεωρητικών φιλοδοξιών που θρέφει η παγκόσμια γεωπολιτική αστάθεια. Ο διάδρομος του Λατσίν ενώνει την Αρμενία με τον (αρμενικό) θύλακα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) όπως καθορίστηκε από το πρόσφατο ΑζεροΑρμενικό πόλεμο του 2020 και την κατάληψη μεγάλου μέρου του Καραμπάχ από το Αζερμπαιτσάν. Η επιλογή των σημείων έντασης πυροδοτεί δύο Αρμενικούς φόβουςκαθώς μπορεί να σημαίνει ή οδηγήσει σε αμφισβήτηση ή κατάληψη από τους Αζέρους του διαδρόμου Λατσίν και αποκόψουν την Αρμενία από το Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτζάχ).
ή επίσης μπορεί να σημαίνει την εκβίαση δημιουργίας του λεγόμενου Zangezur Corridor που μέχρι στιγμής η Αρμενία ανθίσταται στην δημιουργία του με παραχώρηση του ή της χρήσης του με διεθνή συμφωνία πχ σε μία συμφωνία ειρήνης ή εκεχειρίας (καθώς μετά ενδέχεται να λειτουργεί ως συνεχόμενο μέσο πίεσης - εκβιασμού μέσω αξιώσεων από την «ερμηνεία»του).
Ο διάδρομος Ζάνγκεζουρ αποτελεί μία φιλοδοξία του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας για την δημιουργία ενός εμπορικού διαδρόμου στο τμήμα της Αρμενίας που συνορεύει με το Ιράν. Αυτός ο διάδρομος θα ενώνει το κυρίως Αζερμπαϊτζάν με το Ναχιτσεβάν και άρα το Αζερμπαϊτζάν και των πέραν αυτού «τουρκογενών» μετασοβιετικών κρατών με την Τουρκία. Εντάσσεται δηλαδή στα ευρύτερα τουρκικά παντουρανικά – παντουρκικά σχέδια για μία εθνοτική – οικονομική – πολιτιστική και βέβαια στο μέλλον στρατιωτική ένωση των τουρκογενών χωρών. Οι δύο ιδεολογίες του παντουρκισμού και του ισλαμισμού – πανισλαμισμού συνυπάρχουν και χρησιμοποιούνται εναλλάξ ή παράλληλα από το ισλαμικό καθεστώς στην Τουρκία.
Σημειωτέον είναι ότι, το Αζερμπαϊτσάν κατά τον πρόσφατο νικηφόρο γιαυτό πόλεμο, είχε την υποστήριξη της Τουρκίας και του Ισραήλ. Στην περιοχή επιχείρησαν ιδιαιτέρως τουρκικά drones Μπαϊρακτάρ. Η τουρκική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτσάν στηρίζεται στο δόγμα "δύο κράτη ένα έθνος" τονίζοντας την τουρκογενή φυλετικά εθνική σύνθεση του ΑζερμπαΙτζάν και την ιδεολογία του τουρκισμού που κύριος εκφραστής είναι το εθνικιστικό κόμμα MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης) του εθνικιστή Μπαχτσελή πολιτικού συμμάχου του Ερντογάν (γνωατού μας για τις ακραίες προκλήσεις και ρητορική και έναντι της χώρας μας) και του ισλαμικού του κόμματος AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου