Κοιτάξτε αυτό !

Αθλος Φλωρίδη! Ο "νέος Δικαστικός Χάρτης" του ενώνει εναντίον του Ειρηνοδίκες, Πρωτοδίκες, Γραμματείς Δικαστηρίων και Δικηγόρους!

Αθλος Φλωρίδη! Ο "νέος Δικαστικός Χάρτης" του ενώνει εναντίον του Ειρηνοδίκες, Πρωτοδίκες, Γραμματείς Δικαστηρίων και Δικηγόρου...

Ο «νόμος Φλωρίδη» ικανοποιεί το φοβισμένο και το ακροδεξιό κοινό που εξέθρεψαν με τον έλεγχο των ΜΜΕ

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στο Κυριακάττικο DOCUMENTO thw 3ης Δεκεμβρίου 2023
Ο «νόμος Φλωρίδη» φέρει αυστηροποίηση ποινών, αλλά ιδίως της εκτέλεσης των ποινών, με πρωτόγνωρη για την Ελλάδα διεύρυνση των αδικημάτων που οι δράστες τους θα οδηγούνται στις φυλακές. Σε ένα σωφρονιστικό σύστημα που είναι ήδη υπερκορεσμένο (διπλάσιοι περίπου τρόφιμοι σε σχέση με τις δυνατότητες) και με τις τραγικές ελλείψεις του να έχουν διατυπωθεί σε κάθε ετήσια έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο «νόμος Φλωρίδη» ταυτόχρονα ικανοποιεί το φοβισμένο και το ακροδεξιό κοινό που εξέθρεψαν με τον έλεγχο των ΜΜΕ, ενώ με την εναλλακτική ποινή της κοινωφελούς εργασίας (που υπό άλλες συνθήκες θα βοηθούσε) δημιουργούν ένα σώμα απλήρωτης εργασίας. Επόμενο βήμα για την συμπλήρωση της βιαιότερης συντηρητικής αναδιάρθρωσης από την μεταπολίτευση κατά λογική νεοφιλελεύθερη συνέπεια, φαίνεται ότι θα είναι η «μεταρρύθμιση» του σωφρονιστικού κώδικα με την σύνδεση φυλακής και ιδιωτικού τομέα είτε απευθείας με ιδιωτικοποίηση φυλακών (όπως Αμερική) είτε μέσω «προνομίων» απλήρωτης εργασίας στην εκτέλεση της ποινής ή με άλλο «νεωτερικό» τρόπο.
Αυτοί που έφεραν με την πολιτική τους στην Χώρα την χρεωκοπία και τα μνημόνια (κακοδιαχείριση, διασπάθιση κρατικού χρήματος, διαπλοκή, κομματικό κράτος) αποφάσισαν να διασώσουν την ολιγαρχία και τους κομματικούς τους (αναγκαίους) παρατραχάμενους, θυσιάζοντας την κοινωνία. Διαπρύσια νεοφιλελεύθερη κήρυκας της μείωσης των φόρων, η ΝΔ του Κου Μητσοτάκη, τους αύξησε περίπου κατά 40%, αλλάζοντας ταυτόχρονα το σε ποιον πέφτει το φορολογικό βάρος, συνθλίβοντας τους μικρομεσαίους (εργαζόμενους – ελεύθερους επαγγελματίες). Ταυτόχρονα, αφήνοντας δογματικά «ελεύθερη» την αγορά (στην πραγματικότητα την αισχροκέρδεια) συρρίκνωσαν περαιτέρω το πραγματικό εισόδημα των μικρομεσαίων. Ενώ η εγκληματικότητα με την κοινωνία και το κοινωνικό κράτος να καταρρέουν, αυξάνει, συμπληρώνουν το έργο της κατάρρευσης της κοινωνίας με την ενίσχυση του κατασταλτικού μηχανισμού, τα «στραβά μάτια» στην αστυνομική βία, «επιτεύγματα» της προηγούμενης τετραετίας που συνεχίζονται στην δεύτερη και με τον «νόμο Φλωρίδη», όπως ήδη έχει γίνει γνωστός, με άμεση εμπλοκή πλέον και της δικαιοσύνης. Ο «νόμος Φλωρίδη» φέρει αυστηροποίηση ποινών, αλλά ιδίως της εκτέλεσης των ποινών, με πρωτόγνωρη για την Ελλάδα διεύρυνση των αδικημάτων που οι δράστες τους θα οδηγούνται στις φυλακές. Σε ένα σωφρονιστικό σύστημα που είναι ήδη υπερκορεσμένο (διπλάσιοι περίπου τρόφιμοι σε σχέση με τις δυνατότητες) και με τις τραγικές ελλείψεις του να έχουν διατυπωθεί σε κάθε ετήσια έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο «νόμος Φλωρίδη» ταυτόχρονα ικανοποιεί το φοβισμένο και το ακροδεξιό κοινό που εξέθρεψαν με τον έλεγχο των ΜΜΕ, ενώ με την εναλλακτική ποινή της κοινωφελούς εργασίας (που υπό άλλες συνθήκες θα βοηθούσε) δημιουργούν ένα σώμα απλήρωτης εργασίας. Επόμενο βήμα για την συμπλήρωση της βιαιότερης συντηρητικής αναδιάρθρωσης από την μεταπολίτευση κατά λογική νεοφιλελεύθερη συνέπεια, φαίνεται ότι θα είναι η «μεταρρύθμιση» του σωφρονιστικού κώδικα με την σύνδεση φυλακής και ιδιωτικού τομέα είτε απευθείας με ιδιωτικοποίηση φυλακών (όπως Αμερική) είτε μέσω «προνομίων» απλήρωτης εργασίας στην εκτέλεση της ποινής ή με άλλο «νεωτερικό» τρόπο. Διονύσης Παντής, Δικηγόρος Στον Άρειο Πάγο ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ: Βραχεία μόνον η ευκολία του ξυσίματος της επιφάνειας ενός προβλήματος (επιδεινώνοντας το), ικανοποιώντας πρόσκαιρα τους φόβους & τα στερεότυπα που έντεχνα & ιδιοτελώς δημιουργήθηκαν, ενώ η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ θα είναι εδώ & αύριο ΑΔΗΡΙΤΗ. Αυτός ο φαύλος κύκλος εκτρέφει την ακροδεξιά. Όμως η επιστήμη (όχι μόνον η νομική επιστήμη αλλά και η εγκληματολογία, η σωφρονιστική – χρειάζεται διεπιστημονική προσέγγιση) και η εμπειρία από αντίστοιχες "προσεγγίσεις" σε άλλες χώρες, δίνουν νομίζω σαφή απάντηση - εικόνα του τι να αναμένουμε από την εφαρμογή του νόμου του κου Φλωρίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου