Κοιτάξτε αυτό !
Τουρκία και Ισραήλ στην Συρία, ΗΠΑ, απώθηση Ιράν, Ρωσία, Κούρδοι, Αραβες...
Ο Διονύσης Παντής αναλύει με προβολή σε αποκαλυπτικούς χάρτες τι γίνεται στην #Συρία: #τουρκια και #ισραήλ στην #Συρία, #ΗΠΑ, απώθηση #Ι...
Διονύσης Παντής: Τι Σημαίνει ότι ζούμε σε Εποχή Παγκόσμια Αναθεωρητική; Γιατί η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία;
Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουμε μπει σε μία διεθνή ένταση του αναθεωρητισμού. Έχουμε πει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λειτουργεί ως ένας γεωπολιτικός επιταχυντής. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι παράγοντες ισχύος τις προηγούμενες δεκαετίες (από τον διπολισμό και την μονοπολική στιγμή) έχουν αλλάξει με τέτοιο ρυθμό και τρόπο ο οποίος δεν είναι αντίστοιχος της υπάρχουσας θεσμικής συγκρότησης του διεθνούς συστήματος, άρα οι αναθεωρητικές χώρες, αυτές που έχουν αυξήσει την δύναμη τους, στην οικονομία, στην τεχνολογία στην στρατιωτική δύναμη, δεν τους καλύπτει η προηγούμενη θεσμική διάρθρωση, οπότε ορίζουμε αυτή την στιγμή τον αναθεωρητισμό. Αυτός είναι ο αναθεωρητισμός και θέλουν μία άλλη διευθέτηση που να ανταποκρίνεται στο νέο παγκόσμιο καταμερισμό της ισχύος και στο θεσμικό επίπεδο. Προηγούμενη αντίστοιχη περίοδος η προπολεμική πριν τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είδαμε ότι μετά τον 2ο ΠΠ αναδείχθηκαν νέες Παγκόσμιες Δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, ΕΣΣΔ καθώς πριν το πόλεμο κυρίαρχοι στον κόσμο ήταν τα δυτικά ευρωπαϊκά κράτη. Θα δούμε πχ ότι ο πόλεμος πχ στην Πολωνία έφερε στην επιφάνεια ενεργοποιήσεις άλλων αναθεωρητικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο θα έλεγα χαρακτηριστικά την Ιταλία και την Ιαπωνία. Εάν συσχετίσουμε την αναθεωρητική διάσταση των δύο εποχών 39-41 και σήμερα
ΒΤ Προσομοιάζει με εκείνη
ΔΠ προσομοιάζει με εκείνη. Τι προσομοιάζουν; Οι αλλαγές των παραγόντων ισχύος σε σχέση με την προηγούμενη θεσμική συγκρότηση. Δηλαδή έχουμε σε 30 χρόνια αλλαγή από τον διπολισμό στον μονοπολισμό (μονοπολική στιγμή) – εμάς δεν μας πείραξε αυτό όμως κάποιους ανθρώπους στην Ανατολική Ευρώπη τους διέλυσε. Μπορεί εμείς να είμαστε εδώ 80 90 μία χαρά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχε επιπτώσεις σε μία σειρά από χώρες και κοινωνίες και τώρα πάμε από τον μονοπολισμό στον πολυπολισμό ενδεχομένως ένα σύστημα 2 + 1 + κάτι ή τριπολισμό και σε άρθρο που πριν λίγες μέρες δημοσίευσα στο militaire όπου αντιμετώπισα το ερώτημα γιατί η Ρωσία αυτή την στιγμή προέβην σε αυτή την επίθεση η άποψη μου, θα το πω πολύ γενικά είναι ότι πιεσμένη από την ΔΥΣΗ η οποία δεν της δίνει χώρο και ένα modus viventi συνεργασίας, η επιλογή που της έμεινε είναι να στραφεί προς την Κίνα. Αλλά και η δεύτερη αυτή επιλογή δεν ήταν καλή για την Ρωσία, γιατί ο κίνδυνος κινεζοποίησης είναι πολύ μεγάλος, ιδιαίτερα στην εξαιρετικά αραιοκατοικημένη και με προβλήματα ανάπτυξης ανατολική Ρωσία > Οπότε η άποψη μου είναι ότι επελέγη αυτή η εισβολή αυτή η επίθεση σε αυτή την χρονική στιγμή ώστε να ανατραπούν λίγο τα πράγματα και να θέσει η Ρωσία το χρονικό πλαίσιο, να έχει την χρονική πρωτοβουλία στις εξελίξεις, αυτές που είπαμε τις γεωπολιτικές, τις αναθεωρητικές κτλ να «σπρώξει λίγο την Κίνα ποιο γρήγορα στην αντιμετώπιση του ανταγωνισμού της με τις ΗΠΑ, ενώ ενδεχομένως η Κίνα θα ήθελε αυτό να γίνει μετά από 5 ή 6 χρόνια όταν θα είχαν επισυμβεί κάποιες εξελίξεις στα τεχνολογικά στρατιωτικά οικονομική αναπροσαρμογή σε ενδεχόμενη αποδέσμευση από την ΔΥΣΗ decoupling, και να τονίσει το δικό της (Ρωσία) δυνατό στοιχείο που είναι η στρατιωτική της ισχύ. Δηλαδή η Ρωσία επέλεξε την επίθεση εισβολή μετά από πολλή βαθειά σκέψη, γιατί είχε πολύ μεγάλο πρόβλημα: δηλαδή αν άφηνε να εξελιχθεί η κατάσταση από «μόνη της» [από άλλους δηλαδή] θα την κατάπιναν ή από την μία πλευρά η Δύση ή από την άλλη η Κίνα. Το λέω πολύ απλά για να γίνει κατανοητό. Αυτοί σκέφτονται γεωπολιτικά. Και γεωστρατηγικά. Γιατί η κατάσταση τους ήταν αυτή. Ούτε η οικονομία τους είναι τόσο δυνατή ούτε η τεχνολογία εκτός από κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την στρατιωτική τεχνολογία πχ στους βαλιστικούς πυραύλους και άλλα συστήματα που τους δίνουν δυνατότητα να έχουν αυτή την αποτροπή, είναι τόσο προηγμένη. Αλλά η ρωσική οικονομία δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή των ΗΠΑ ή της Κίνας οπότε αυτό τους δημιουργούσε ένα πρόβλημα επιβίωσης σε ένα βάθος χρόνου μαζί με το δημογραφικό πρόβλημα που έχει και η Ρωσία.
ΒΤ Ναι. Βάλε και τα εθνικά χαρακτηριστικά γιατί αυτοί λένε ότι από εδώ [ Ουκρανία] ξεκίνησε το ρωσικό έθνος
ΔΠ Στρέφονται στην «ρωσικότητα» . Κάνουν μία συντηρητική αναδιάρθρωση εσωτερικά στην συντηρητική εθνικιστική ιδεολογία που και ο Ντούνκιν αναφέρει,
8 Ιουνίου 2022
Ο Διονύσης Παντής είναι Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο με εικοσαετή εμπειρία στην δικαστηριακή & συμβουλευτική δικηγορία, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Παντείου (κατεύθυνση Δημοσίου Δικαίου) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό & Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο.
Από το 1996 ασκεί ενεργά & αδιάλειπτα την δικηγορία, με αντικείμενο το Ποινικό - Διοικητικό - Αστικό Δίκαιο, το Δίκαιο των Επενδύσεων, την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα Πνευματικά Δικαιώματα, Σωματεία, Εταιρίες, Πτωχευτικό Δίκαιο.
Δικηγορεί στα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας στον Άρειο Πάγο, Ελεγκτικό Συνέδριο & Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς & σε όλες τις βαθμίδες της ποινικής, πολιτικής και διοικητικής δικαιοσύνης.
Διατέλεσε εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2019 διετέλεσα επιστημονικός συνεργάτης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, είναι δικηγόρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Κυπριακού Αγώνα & άλλων σωματείων με πολιτιστικό, εθνικό & αθλητικό αντικείμενο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου