Κοιτάξτε αυτό !
Η συναίνεση στην "εξωτερική" πολιτική που μικραίνει την Ελλάδα
Όταν η πολιτική υποβιβάζεται σε άσκηση συναίνεσης, χάνεται η δημοκρατική δυνατότητα καθορισμού και διαμόρφωσης των σημαντικών αποφάσεων μέσα...
Το ταξίδι του Γερμανού Καγκελάριου στο Πεκίνο, του πρώτου δυτικού ηγέτη που επισκέπτεται την Κίνα μετά την επανεκλογή του Σι Τσινπίνγκ ΓΓ του ΚΚΚ.
Το ταξίδι του Γερμανού Καγκελάριου στο Πεκίνο, του πρώτου δυτικού ηγέτη που επισκέπτεται την Κίνα μετά την επανεκλογή του Σι Τσινπίνγκ ΓΓ του ΚΚΚ.
Την ερχόμενη Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, ο Όλαφ Σολτς, θα είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που σπεύδει να επισκεφτεί την Κίνα αφότου ο Σι Τσινπίνγκ επανεξελέγει Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και επιβεβαιώθηκε ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της χώρας, συνοδευόμενος από στελέχη των μεγαλύτερων γερμανικών επιχειρήσεων.
Ήδη φαίνεται ότι έδωσε την έγκριση του στη συμμετοχή της κρατικής κινεζικής Cosco στην εταιρία διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού στο Αμβούργο και στην πώληση του 24,9 % του λιμανιού, παρά τις έντονες αντιδράσεις.
Από την εκλογή του Ολαφ Σόλτς καγκελάριου της ΟΔΓ στις 8 Δεκεμβρίου 2021 έχουν έρθει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω στην Ευρώπη και στον κόσμο.
• Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η οποία διαρκεί με αμείωτη (το αντίθετο εντεινόμενη) ένταση από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 μέχρι και σήμερα.
• Η απότομη αποσύνδεση της Ρωσίας από την ΕΕ (decoupling) σε όλο το φάσμα των μεταξύ τους σχέσεων μεταξύ των οποίων και της ενέργειας.
• Η ανατίναξη του NordStream.
• Η εκλογή ακροδεξιάς κυβέρνησης σε Ιταλία και Σουηδία.
• Η πυροδότηση ξέφρενου πληθωρισμού και ακρίβειας.
• Η ενεργειακή κρίση και η συνακόλουθη ανησυχία για τον επερχόμενο χειμώνα για τα νοικοκυριά και την βιομηχανία. Κοκ.
Ο γερμανός καγκελάριος αποφασίζει για μία ακόμη φορά να ακολουθήσει την γερμανικό δρόμο για την αντιμετώπιση της κρίσης που τρομάζει όλους τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μεγάλη υπήρξε η κριτική στην Ευρώπη για το ¨γερμανικό¨ σχέδιο ενίσχυσης γερμανικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών με 200 δισεκατομμύρια από τον Γερμανικό προϋπολογισμό και την ταυτόχρονη άρνηση μιας αντίστοιχης πιο συλλογικής ευρωπαϊκής αντίδρασης. Ο Μάριο Ντράγκι μίλησε για «επικίνδυνες και αδικαιολόγητες στρεβλώσεις της εσωτερικής αγοράς» προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να χωρίσουμε τους εαυτούς μας ανάλογα με το δημοσιονομικό μας περιθώριο ελιγμών, χρειαζόμαστε αλληλεγγύη» ενώ ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Τζεντιλότι ανέφερε ότι μια συντονισμένη προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι «πιο κρίσιμη σήμερα από ποτέ» αντιδρώντας στην γερμανική πρωτοβουλία. Ταυτόχρονα η Γερμανία επιμένει στη δημοσιονομική πειθαρχία για τις ποιο ευάλωτες ευρωπαϊκές οικονομίες, στην άρνηση του ευρωομολόγου, εμμένει παρά την βιαιότητα των προκλήσεων στο όριο του 1% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, στην μη αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Αρνείται την δημιουργία ενός νέου Ταμείου αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.
Η Γερμανία λοιπόν και με τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Σολτς ακολουθεί την πολιτική τακτική του Δόκτωρος Σόιμπλε, Υπουργού Οικονομικών της Κυβέρνησης της καγκελαρίου Μέρκελ που συμπυκνώνεται στην τραυματική για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, περίφημη φράση του σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ελληνα ΥΠΟΙΚ κατά την κορύφωση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα το 2015: «εάν ο καθένας σκουπίζει την δική του την αυλή η γειτονιά θα είναι καθαρή. Βέβαια ο Δρ Σόιμπλε το εννοούσε για το κάθε Κράτος Μέλος της Ευρώπης ξεχωριστά. Όμως η πραγματικότητα για την Γερμανία, δυστυχώς, ήταν άλλη και δεν έγινε ακόμη αντιληπτή. Η δική της αυλή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχουν … αμφιβολίες αν την πρόσεξε καλά.» (Βλ https://fantomas.gr/indos-ypex-ta-provlimata-tis-eyropis-den-einai-ta-mona-pagkosmia-provlimata-india-kai-kina-kai-oi-metaxy-toys-scheseis-ypirchan-poly-prin-to-oykraniko/ ).
Και όπως περεταίρω επισημαίνουμε στο ανωτέρω άρθρο « ενώ η Γερμανία είναι μεγάλη στα πλαίσια της ΕΕ δεν είναι τόσο … μεγάλη στο παγκόσμιο πεδίο. Γι΄ αυτό και χρειάζεται το Ευρωπαϊκό σπίτι να έχει καθαρό και την ευρωπαϊκή αυλή τακτοποιημένη.»
Δυστυχώς δηλαδή, ακολουθείτε η ίδια μη αποτελεσματική στρατηγική, που δεν αποδέχεται τους βασικούς περιορισμούς που η πραγματικότητα θέτει. Περιορισμοί που είναι ποιο εύκολο να αντιμετωπιστούν με την ανταλλαγή περισσότερης αλληλεγγύης στους πιο εκτεθειμένους στην κρίση εταίρους ενδυναμώνοντας την ευρωπαϊκή συνοχή που με την σειρά τους θα δημιουργήσουν το απαραίτητο μέγεθος ώστε η Γερμανία, να διαπραγματευτεί με ποιο ικανοποιητικούς όρους και για την Γερμανική Βιομηχανία και κοινωνία. Η γεωγραφία και το μοναδικό νόμισμα στις διεθνείς σχέσεις, σε τέτοιες ιδίως εποχές, η γυμνή ισχύς, θα ορίσουν και τα αποτελέσματα.
Θα είναι ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα για την Ευρωπαϊκή οικονομία και ειδικότερα την Γερμανική, η αποσύνδεση της (decoupling) από την Κίνα και την Ασία. Υπό αυτή την έννοια κατανοητή η σημασία που δίνει η Γερμανία στην Κίνα. Όμως, μεταξύ Γερμανίας και Κίνας - Ασίας μεσολαβεί ο Ειρηνικός Ωκεανός και η Ρωσία με την οποία ήδη αποσυνδέθηκε Γερμανία και Ευρώπη . (Βλ. https://www.documentonews.gr/article/oi-emporikoi-dromoi-stin-simerini-anatheoritiki-epoxi/ ).
Η Γερμανική αυτόνομη πολιτική θα είναι κατά πολύ πιο ευάλωτη χωρίς την ευρωπαϊκή στήριξη του ευρωπαϊκού μπλοκ της Ε.Ε.. Η λογική του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» οδηγεί, στην συγκεκριμένη περίπτωση, όλους χαμηλότερα. Γιατί είναι αμοιβαία η εξάρτηση και όλων των υπολοίπων στην ΕΕ από το οικονομικό μέγεθος της μακράν μεγαλύτερης και πιο ανταγωνιστικής οικονομίας της Γερμανίας. Και αν ισχύει για την Γερμανία μία φορά το καλύτερα με την ΕΕ παρά μόνοι αυτό ισχύει στην παρούσα συγκυρία έτι περαιτέρω για τα υπόλοιπα Κράτη Μέλη.
Δυστυχώς η σοσιαλδημοκρατία φαίνεται, για μία ακόμη φορά, να μην έχει στρατηγική, αλλά να άγεται ως ακόλουθη της κυριαρχίας του νεοφιλευθερισμού. Η σοσιαλδημοκρατία που δημιούργησε το ευρωπαϊκό μοντέλο του κοινωνικού κράτους, της περιφερειακής συνοχής και άμβλυνσης εισοδηματικών ανισοτήτων, της περιβαλλοντικής ευαισθησίας, των εργασιακών δικαιωμάτων και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, της διεύρυνσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δείχνει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή ιδιαιτερότητα που ή ίδια εν πολλοίς με τις αρχές της δόμησε κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, ιδίως του τέλους του 20ου αιώνα. Γεγονός που θα εισπράξει και εκλογικά προς όφελος όλων των υπόλοιπων πολιτικών ομάδων, καθώς είναι πλέον πιθανόν να της γυρίσουν την πλάτη ακόμη περισσότεροι πολίτες που αποβλέπουν σε αυτήν για πολιτική λύση στην κρίση και θα σφραγίσει το μέλλον της Ευρώπης που βλέπουν με ανησυχία οι πολίτες να έρχεται ...
Διονύσης Παντής
Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο – Διεθνές και Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο – πτυχιούχος Παντείου ΑΣ Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών – Γεωπολιτικός αναλυτής
Ετικέτες
Αρθρογραφία
Ο Διονύσης Παντής είναι Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο με εικοσαετή εμπειρία στην δικαστηριακή & συμβουλευτική δικηγορία, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Παντείου (κατεύθυνση Δημοσίου Δικαίου) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό & Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο.
Από το 1996 ασκεί ενεργά & αδιάλειπτα την δικηγορία, με αντικείμενο το Ποινικό - Διοικητικό - Αστικό Δίκαιο, το Δίκαιο των Επενδύσεων, την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα Πνευματικά Δικαιώματα, Σωματεία, Εταιρίες, Πτωχευτικό Δίκαιο.
Δικηγορεί στα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας στον Άρειο Πάγο, Ελεγκτικό Συνέδριο & Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς & σε όλες τις βαθμίδες της ποινικής, πολιτικής και διοικητικής δικαιοσύνης.
Διατέλεσε εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2019 διετέλεσα επιστημονικός συνεργάτης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, είναι δικηγόρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Κυπριακού Αγώνα & άλλων σωματείων με πολιτιστικό, εθνικό & αθλητικό αντικείμενο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου