Ο Διονύσης Παντής στο Web TV Άμεση Δημοκρατία 13.7.22 με θέμα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Δημοκρατία
Ο Διονύσης Παντής προσκεκλημένος στο WebTVΆμεσηΔημοκρατία στην εκπομπή Ενημέρωση κι' Άλλα του Κου Βελώνη στο ένθετο της #Δίκαιο_και_Κοινωνία της δικηγόρου Ελένης Λάζαρη. Θέμα συζήτησης: Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΑΔ) & Δημοκρατία.
Ανθρώπινα Δικαιώματα & Δημοκρατία. Ιστορική διαδρομή των ΑΔ. Εμφάνιση της αστικής τάξης (τρίτη τάξη) & προσπάθεια της να δημιουργήσει ένα χώρο "ελευθερίας" για τις δραστηριότητες της από επεμβάσεις Μονάρχη & φεουδαρχών. Δικαιώματα ατομικά, πολιτικά & κοινωνικά. Νομικοί κανόνες με αυξημένη τυπική ισχύ Συνταγματικά κατοχυρωμένα & σε Διεθνείς Συμβάσεις. Στην Ευρώπη η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ). Αποτελούν υπερνομικές αρχές που λαμβάνονται υπόψη από τους δικαστές όλων των βαθμίδων για την ερμηνεία των κανόνων δικαίου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) το δικαιοδοτικό όργανο εφαρμογής της ΕΣΔΑ. Σχέση ανθρωπίνων δικαιωμάτων & δημοκρατίας: τα ΑΔ βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ δικαίου & φιλοσοφίας. Δεν μπορεί να υπάρχουν σε ολοκληρωτική κοινωνία. Τα ΑΔ είναι συνδεδεμένα με την φιλελεύθερη δημοκρατία (κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, ψήφο καθολική) ιστορικοκοινωνική εξέλιξη μίας Πολιτείας που αποδίδει στα πρόσωπα, στους πολίτες κάποιο χώρο ελευθερίας, όπου η εξουσία απέχει θεσμικά & νομικά δεν έχει την δυνατότητα, να προσβάλει. Απειλείται η δημοκρατία μας σήμερα; Οι συμπολίτες μας πρέπει να γνωρίζουν ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο, η ελευθερία, η δημοκρατία, δεν είναι ένα καθεστώς στο οποίο φτάνεις μια στιγμή & το διατηρείς αιώνια & εσαεί. Οχι. Είναι καθεστώς που επιτυγχάνεις με αγώνες γιατί κανείς δεν θα αφήσει την πλειοψηφία των πολιτών να συναποφασίζει. Γιατί είναι προς το συμφέρον της ολιγαρχίας (οικονομικής πολιτικής) ή της οικογενειοκρατίας ή άλλων ολιγαρχικής ιδιοσυγκρασίας προσώπων να μην δώσουν τέτοια δικαιώματα. Αυτό δεν είναι κάτι δεδομένο είναι ένα συνεχώς ζητούμενο δεν είμαστε βέβαια στην κατάσταση που έχουμε βρεθεί πχ επί δικτατορίας. Θέλει Αρετή και Τόλμη η ελευθερία. είναι μία εξίσωση. Δεν κάθεσαι και περιμένεις να έχεις όλα σου τα δικαιώματα;. Το σημαίνει να είσαι πολίτης σε μία πολιτεία 10εκ; Σημαίνει ότι έχει ένα κλάσμα 1/10.000.000 εξουσία εάν δεν την ασκείς τότε αφήνεις χώρο που καλύπτουν άλλοι. Η να έχεις τα πλεονεκτήματα των αγώνων των άλλων εκείνων που πολέμησαν την Χούντα στην Εθνική Αντίσταση & αντί να αποδίδεις τιμές να τους γελοιοποιείς. Πανδημία & ΑΔ. Κάποιοι λένε ότι είναι εκπαιδευτικές οι απαγορεύσεις. Τι εννοούν; Να είναι πιο δεκτικοί οι πολίτες σε τέτοιου είδους περιορισμούς; Υπάρχει σύγκρουση δικαιωμάτων από την μία πλευρά το δικαίωμα στην δημόσια υγεία, από την άλλη τα άλλα δικαιώματα. Αυτή η στάθμιση θα έπρεπε να γίνει σε μία προκαλούμενη δικαιοδοτική κρίση από ανώτατο δικαστήριο: θα έβλεπαν τα επιστημονικά δεδομένα από Π.Ο.Υ. & θα στάθμιζαν εάν ο κίνδυνος από την πανδημία είναι τέτοιος που δικαιολογεί τον προσωρινό περιορισμό. Η στάθμιση των δικαιωμάτων πολύ δύσκολη νομική δουλειά. Η δημοκρατία εμπεριέχει την έννοια της ευθύνης όταν λάβουμε μία απόφαση . Να ακολουθούμε τις αποφάσεις. Μία μόνιμη παραβίαση δικαιωμάτων δεν είναι επιτρεπτή αλλά δικαιολόγηση αλλαγής του σκληρού πυρήνα της αστικής δημοκρατία.
Ετικέτες
ανθρώπινα δικαιώματα
Ο Διονύσης Παντής είναι Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο με εικοσαετή εμπειρία στην δικαστηριακή & συμβουλευτική δικηγορία, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Παντείου (κατεύθυνση Δημοσίου Δικαίου) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό & Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο.
Από το 1996 ασκεί ενεργά & αδιάλειπτα την δικηγορία, με αντικείμενο το Ποινικό - Διοικητικό - Αστικό Δίκαιο, το Δίκαιο των Επενδύσεων, την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα Πνευματικά Δικαιώματα, Σωματεία, Εταιρίες, Πτωχευτικό Δίκαιο.
Δικηγορεί στα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας στον Άρειο Πάγο, Ελεγκτικό Συνέδριο & Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς & σε όλες τις βαθμίδες της ποινικής, πολιτικής και διοικητικής δικαιοσύνης.
Διατέλεσε εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2019 διετέλεσα επιστημονικός συνεργάτης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, είναι δικηγόρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Κυπριακού Αγώνα & άλλων σωματείων με πολιτιστικό, εθνικό & αθλητικό αντικείμενο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου