Ο Διονύσης Παντής απαντά: πως ο Αρειος Πάγος μπορεί να "κόβει" κόμματα; ...
Ο Διονύσης Παντής, δικηγόρος, δημοσιολόγος (απόφοιτος της σχολής Δημόσιας Διοίκησης κατεύθυνσης Δημοσίου Δικαίου του ΠΑΝΤΕΙΟΥ Πανεπιστημίου), από το 19' 47'' και εξής στο βίντεο απαντά στα ερωτήματα: πως μπορεί ο Άρειος Πάγος να "κόβει" από τις εθνικές εκλογές κόμματα και με ποια κριτήρια;
Το δικαίωμα του "εκλέγειν και εκλέγεσθαι" αποτελεί βασικό δικαίωμα σε ένα πολιτικά φιλελεύθερο κράτος.
Ανώτατο όργανο στην Ελληνική Πολιτεία είναι ο ελληνικός λαός που ασκεί την εξουσία του ως εκλογικό σώμα διαμέσου των κομμάτων.
Βασικός θεσμός της φιλελεύθερης πολιτικά πολιτείας είναι η ελευθερία ιδρύσεως κομμάτων και ελεύθερης συμμετοχής σε αυτά.
Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι ο Άρειος Πάγος πρέπει να κρίνει το θέμα απαγόρευσης κομμάτων με την όσο το δυνατόν στενότερη ερμηνεία των υφιστάμενων νομικών κωλυμάτων.
Όχι δηλαδή με διευρυμένη διασταλτική δηλαδή ερμηνεία.
Στην στάθμιση των συμφερόντων και δικαιωμάτων που συγκρούονται και αποτελούν το περιεχόμενο, αντικείμενο της κρίσης του Αρείου Πάγου, το πολιτικό δικαίωμα της ελεύθερης πολιτικής δράσης, του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, σε περίπτωση αμφιβολίας πρέπει να υπερισχύει.
Η εκλογική διαδικασία είναι η κυρίαρχη ανώτερη διαδικασία στην Πολιτεία μας, στην πολιτική μας ζωή, στην κρατική μας διοίκηση και δομή. Είναι το κορυφαίο γεγονός στην πολιτική ζωή του τόπου.
Αυτό σημαίνει ότι όποιος λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν την εκλογική διαδικασία πρέπει να διατηρεί συνεχώς στο μυαλό του ότι πρόκειται για την κορυφαία διαδικασία στην πολιτική ζωή του τόπου, της Πολιτείας μας, πρόκειται δηλαδή για την διαδικασία που ενσαρκώνει την λαϊκή βούληση μέσα από την εκλογική της έκφραση για την πολιτική διαχείριση του τόπου μας.
Αυτό αποτελεί το βασικό πυρήνα/περιεχόμενο της έννοιας της «λαϊκής κυριαρχίας». Το βασικό είναι ότι πρέπει να διευκολύνεται η εκλογική πολιτική διαδικασία, ώστε η λαϊκή έκφραση της πολιτικής βούλησης του εκλογικού σώματος, να αποτυπώνεται απρόσκοπτα. Πρέπει να διευκολύνεται η πολιτική διαδικασία. Αλλά και η δικαιοσύνη πρέπει και να αυτοπροστατευτεί και να μην πέφτει στην παγίδα που της στήνει η εκάστοτε εκτελεστική εξουσία.
Και αυτό μπορεί να το κάνει εμμένοντας στην στενή ερμηνεία των κωλυμάτων και με την χρήση του υπερνομικού χαρακτήρα της πολιτικής ελευθερίας των πολιτών, όπως αυτή προστατεύεται από τα δικαιώματα εκλέγειν εκλέγεσθαι και ελεύθερης ίδρυσης και συμμετοχής στα κόμματα.
Διονύσης Παντής, Δικηγόρος και απόφοιτος της σχολής Δημόσιας Διοίκησης (κατεύθυνσης Δημοσίου Δικαίου του ΠΑΝΤΕΙΟΥ Πανεπιστημίου)
Ο Διονύσης Παντής είναι Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο με εικοσαετή εμπειρία στην δικαστηριακή & συμβουλευτική δικηγορία, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Παντείου (κατεύθυνση Δημοσίου Δικαίου) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό & Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο.
Από το 1996 ασκεί ενεργά & αδιάλειπτα την δικηγορία, με αντικείμενο το Ποινικό - Διοικητικό - Αστικό Δίκαιο, το Δίκαιο των Επενδύσεων, την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα Πνευματικά Δικαιώματα, Σωματεία, Εταιρίες, Πτωχευτικό Δίκαιο.
Δικηγορεί στα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας στον Άρειο Πάγο, Ελεγκτικό Συνέδριο & Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς & σε όλες τις βαθμίδες της ποινικής, πολιτικής και διοικητικής δικαιοσύνης.
Διατέλεσε εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2019 διετέλεσα επιστημονικός συνεργάτης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, είναι δικηγόρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Κυπριακού Αγώνα & άλλων σωματείων με πολιτιστικό, εθνικό & αθλητικό αντικείμενο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου