Κοιτάξτε αυτό !

Τουρκία και Ισραήλ στην Συρία, ΗΠΑ, απώθηση Ιράν, Ρωσία, Κούρδοι, Αραβες...

Ο Διονύσης Παντής αναλύει με προβολή σε αποκαλυπτικούς χάρτες τι γίνεται στην #Συρία: #τουρκια και #ισραήλ στην #Συρία, #ΗΠΑ, απώθηση #Ι...

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ FACEBOOK !

 

Επισκεφτείτε την ομάδα μας Ελληνική Επιχειρηματικότητα στο Fecebook !!!!

Θα την βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο (link):

https://www.facebook.com/groups/pantislawoffice/?multi_permalinks=1289214391413425&notif_id=1606544871312888&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

Αναζητείστε την σελίδα του γραφείου μας στο Facebook στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/pantisdionysios2014


https://www.facebook.com/pantisdionysios2014

Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και Πειρατεία Πνευματικών Δικαιωμάτων

Πιστοποιητικό Ολοκλήρωσης του εκπαιδευτικού προγράμματος : "Money Laundering anf Copyright Piracy" (Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και Πειρατεία ΠνευματικώνΔικαιωμάτων" της ακαδημίας του EUIPO - European Union Intellectual Property Office του ευρωπαϊκού Οργανισμού αρμόδιου για τα Ευρωπαϊκά Εμπορικά Σήματα. 

Στοιχεία επικοινωνίας: Δικηγορικό Γραφείο Διονυσίου Παντή και Συνεργατών, Σόλωνος 120, ΤΚ 106 81, Αθήνα, Τηλ. 6972321585, 2130455530, e-mail: pantislawoffice@gmail.com Money Laundering anf Copyright Piracy

 

Εισαγωγή στην Συνθήκη Διεθνούς Συνεργασίας για τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (Πατέντες)" WIPO (WORLD Intellectual Property Organization)


 Η διαρκής επιμόρφωση στον πολύ απαιτητικό και ραγδαία εξελισσόμενο τομέα του δικαίου της πνευματικής ιδιοκτησίας και των πνευματικών δικαιωμάτων είναι επιβεβλημένη.

Βεβαίωση Παρακολούθησης με Επιτυχία του Προγράμματος Επιμόρφωσης με τίτλο "Εισαγωγή στην Συνθήκη Διεθνούς Συνεργασίας για τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (Πατέντες)" WIPO (WORLD Intellectual Property Organization) . Κατοχυρώνοντας Διεθνείς Πατέντες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την στρατηγική σας και την κατοχύρωση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επικοινωνήστε με το Δικηγορικό μας Γραφείο: Σόλωνος 120, ΤΚ 106 81, Αθήνα, Τηλ. 6972321585, 2130455530, e-mailpantislawoffice@gmail.com 

Μπορεί μια γεύση να προστατευτεί ως πνευματική ιδιοκτησία;




 Πιστοποιητικό Ολοκλήρωσης του εκπαιδευτικού προγράμματος : "Μπορεί μια γεύση να προστατευτεί ως πνευματική ιδιοκτησία;"  της ακαδημίας του EUIPO - European Union Intellectual Property Office του ευρωπαϊκού Οργανισμού αρμόδιου για τα Ευρωπαϊκά Εμπορικά Σήματα. 


Στοιχεία επικοινωνίας: Δικηγορικό Γραφείο Διονυσίου Παντή και Συνεργατών, Σόλωνος 120, ΤΚ 106 81, Αθήνα, Τηλ. 6972321585, 2130455530, e-mailpantislawoffice@gmail.com 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΠΑΝΔΗΜΙΑ : Τι προβλέπει το άρθρο 285 του (νέου) Ποινικού Κώδικα για την παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών;

 


Τι προβλέπει το άρθρο 285 του (νέου) Ποινικού Κώδικα (Νόμος 4619/2019) για την παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών;

Παρατίθεται το άρθρο 285 του (νέου) Ποινικού Κώδικα που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2019 (Νόμος 4619/2019) - Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών:

1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται: α) στην περίπτωση του στοιχείου α΄ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και β) στην περίπτωση του στοιχείου β΄ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.


Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι με το ανωτέρω άρθρο καθιερώνονται δρακόντειες ποινές σε όσους παραβιάζουν μέτρα για την πρόληψη ασθενειών. Ιδίως η διακεκριμένη μορφή του εγκλήματος (αποτέλεσμα παραβίασης των μέτρων η μετάδοση) είναι κατά την γνώμη μας υπέρμετρη. Η σύγκριση με την προηγούμενη διάταξη (πριν την εισαγωγή του νέου Ποινικού Κώδικα) είναι πρόδηλη:


Αρθρο 285

Τίτλος Αρθρου Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη επιζωοτιών

Λήμματα ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ (Π.Κ.), ΚΟΙΝΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΕΙΣΒΟΛΗΣ Ή ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΖΩΟΤΙΑΣ Ή ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΦΥΤΩΝ

1. Οποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση επιζωοτίας ή ασθένειας φυτών τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών. 2. Αν η πράξη τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι έξι μηνών ή χρηματική ποινή.

Δυστυχώς η τροποποίηση του εν μέσω πανδημίας είναι μάλλον αδύνατη εξαιτίας των αντιδράσεων που θα υπάρξουν. Το εν λόγω άρθρο είναι μία από τις αστοχίες του νέου Ποινικού Κώδικα. Αποψη μας είναι ότι οι διακεκριμένες μορφές του εγκλήματος, όπως αυτές θεσμοθετήθηκαν στον νέο Ποινικό Κώδικα, δέον όπως παραμείνουν μόνον για τις περιπτώσεις τρομοκρατίας με βιολογικά μέσα.

ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΟΤΗΤΑ



Στο συνέδριο: ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιά (ΠΑ.ΠΕΙ.)



Με τον Γιώργο Μπενέτο, πρ. Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πειραιά και για δύο συνεχόμενες φορές Πρόεδρο του INSULEUR , εξω από το πολύ καλό του κατάστημα (χρυσοχοείο) !

Στο συνέδριο: ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιά (ΠΑ.ΠΕΙ.)

ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΟΤΗΤΑ

 

ΑΡΘΡΑ 101 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟ 174 ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥΣ)

 

Α) «Νησιωτικότητα» και «ορεινότητα» ως εργαλείο διεκδικήσεων των απομονωμένων (περισσότερο ή λιγότερο) νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας μας.

 

Ο όρος νησιωτικότητα έχει προβληθεί τα τελευταία περίπου 15 χρόνια στην χώρα μας και μάλιστα πλέον αποτελεί την αιχμή του δόρατος των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων αλλά και των κατοίκων των νησιών μας, όπου εντός του, εντάσσουν το σύνολο σχεδόν των διεκδικήσεων τους που απευθύνονται προς την Κεντρική  Κρατική Διοίκηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο όρος στα ελληνικά προέρχεται από τον αγγλικό όρο insularity ο οποίος με την σειρά του προέρχεται από τον λατινικό όρο που αποδίδει τη λέξη  νησί . Είναι δε χαρακτηριστικό την σημασίας που έχει η χρήση του στα αγγλικά (από όπου προήρθε ο όρος) ότι insulation επίσης σημαίνει και «(απο)μόνωση». Επίσης χαρακτηριστικό της σημασίας που του δίδεται στα Αγγλικά είναι ότι ο όρος insular σημαίνει ταυτόχρονα κυριολεκτικά νησιωτικός και μεταφορικά «μονόχνοτος».

Με την εισαγωγή και την χρήση του όρου επιχειρείται η αντιστάθμιση των μειονεκτημάτων που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες εξαιτίας της φυσικής απομόνωσης τους από την υπόλοιπη Ηπειρωτική Χώρα. Η αντιστάθμιση αυτή, για να επιτευχθεί, επιβάλλει την υιοθέτηση «ειδικών αναπτυξιακών πολιτικών και παρεκκλίσεων από τις γενικές ρυθμίσεις που ισχύουν στην ηπειρωτική χώρα» (Θρασύβουλος Καλογρίδης, ο αείμνηστος πρ. Πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ, Επετειακό λεύκωμα ΕΟΑΕΝ, Χίος 2016, στο οποίο είχα την τιμή και χαρά να συμμετέχω στην σύνταξη του).

Φορείς όπως νησιωτικά επιμελητήρια που έχουν μάλιστα συγκροτήσει και τον πολύ δραστήριο Επιμελητηριακό Ομιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.),  προωθούν μέσω του όρου «νησιωτικότητα» τα σημαντικά προβλήματα που τους αφορούν. Μάλιστα είναι τόσο δραστήρια και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης όπου, σε αναγνώριση της δράσης των επιμελητηρίων των ελληνικών νησιών,  η  χώρα μας, έχει την τιμή να εκπροσωπείται στον INSULEUR (Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ενωσης)  μάλιστα ο πρώην πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργος Μπενέτος, είχει τιμηθεί και αναγνωριστεί η προσφορά του σε Ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο με την εκλογή του στην θέση του Προέδρου του σημαντικού αυτού θεσμού για δύο συνεχόμενες θητείες ! Σήμερα αντικαταστάτες και συνεχιστές του έργου του Γιώργου Μπενέτου είναι οι κκ Ευάγγελος Μυρσινιάς Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου και ο Νικόλαος Τσίπηρας, μέλος Δ.Ε. του Επιμελητηρίου Ζακύνθου.

Οι νησιωτικοί λοιπόν φορείς εντάσσουν εντός της έννοιας της νησιωτικότητας σχεδόν το σύνολο των διεκδικήσεων τους, στο ανωτέρω πλαίσιο της αντιστάθμισης των μειονεκτημάτων της απομόνωσης τους, όπως μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, μεταφορικό ισοδύναμο, γαλάζια και αειφόρο ανάπτυξη κλπ. Το ίδιος επιχειρούν και οι φορείς των ορεινών περιοχών.

Β) Νομική σημασία και έκταση εφαρμογής της «νησιωτικότητας» και «ορεινότητας» στην Εσωτερική και Ευρωπαϊκή έννομη τάξη,

Β1. Η «νησιωτικότητα» και «ορεινότητα» στην εσωτερική έννομη τάξη. Η θέσπιση της «ρήτρας νησιωτικότητας» με τον ν. 4150/2013.

Στην συνταγματική αναθεώρηση της 27ης Μαίου 2008 (Ψήφισμα της Η΄ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων) προστέθηκε για πρώτη φορά σχετική ρύθμιση με το άρθρο 101 παράγραφος 4 του Συντάγματος όπου προβλέπει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του νομοθέτη και της Διοίκησης όταν εκδίδει κανονιστικές πράξεις να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, με μέριμνα για την ανάπτυξη τους.

Αυτή η ρύθμιση χαρακτηρίζεται ως «προγραμματική» θεωρητικά όμως εμπεριέχει την υποχρέωση ειδικής ευνοϊκής μέριμνας του νομοθέτη ή του εκδίδοντος κανονιστικές (και όχι ατομικές) διοικητικές πράξεις διοικητικού οργάνου. Το πώς εξειδικεύεται αυτή η ειδική μέριμνα και το εύρος της εναπόκειται στον νομοθέτη και στο ασκών  την κανονιστική αρμοδιότητα διοικητικό όργανο. Το ερώτημα εάν κατά τον έλεγχο της συνταγματικότητας του εκδοθέντως νόμου ή κανονιστικού διατάγματος χωρεί προβολή λόγου αντισυνταγματικότητας του η μη συμμόρφωση του με την ανωτέρω προγραμματική όπως είπαμε Συνταγματική ρύθμιση απαντάται από την θεωρία και νομολογία μέχρι σήμερα μάλλον αρνητικά. Αναμένουμε και την έκδοση αποφάσεως του ΣτΕ επί της προσφυγής του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. εναντίον της καταργήσεως του ειδικού συντελεστή  ΦΠΑ στα νησιά.

Ο νόμος δε 4150/2013 «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις» έρχεται και εξειδικεύει το σχετική Συνταγματική  ρήτρα της νησιωτικότητας. Συγκεκριμένα στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ του ν 4150/2013 και στο Άρθρο 32 αυτού «Ανάλυση συνεπειών ρυθμίσεων Εφαρμογή της αρχής της νησιωτικότητας» περιλαμβάνει την ακόλουθη ρύθμιση  «1. α) Κάθε σχέδιο νόμου, προσθήκη ή τροπολογία, καθώς και κανονιστική απόφαση μείζονος οικονομικής ή κοινωνικής σημασίας συνοδεύεται από ανάλυση συνεπειών ρυθμίσεων, στην οποία περιλαμβάνονται και η τεκμηρίωση της τήρησης των αρχών του άρθρου 2, τα οριζόμενα στις περιπτώσεις α΄ έως δ΄ του άρθρου 4, καθώς και οι ενδεχόμενες συνέπειες στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη των νησιών. Για την τελευταία ως άνω περίπτωση, απαιτείται ειδική τεκμηρίωση και αξιολόγηση και προς το σκοπό αυτό ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) 1465 αναζητείται υποχρεωτικά η προηγούμενη γνώμη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. β) Η ανάλυση συνεπειών ρυθμίσεων υποβάλλεται μαζί με το σχέδιο των διατάξεων στο Γραφείο Καλής Νομοθέτησης που προβλέπεται στο άρθρο 14.» Περαιτέρω στο Άρθρο 33 του ν 4150/2013 Ιδρύεται Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής (ΣΥ. ΝΗ.ΠΟ.). Το Συμβούλιο αυτό λειτουργεί στο πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και τίθεται υπό την άμεση  εποπτεία του Πρωθυπουργού. Το ΣΥ.ΝΗ.ΠΟ. έχει ιδίως γνωμοδοτική αρμοδιότητα. Γνωμοδοτεί κυρίως: α) για τις βασικές αρχές χάραξης πολιτικών στους διάφορους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιών και β) για τη σχεδίαση και υλοποίηση των νησιωτικών πολιτικών.  Επίσης στο Άρθρο 34 του ως άνω νόμου ιδρύεται Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής το οποίο λειτουργεί ως  νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής». Το Ινστιτούτο  υπάγεται στην εποπτεία του εκάστοτε Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου και  ενεργεί ως σύμβουλος των Υπουργείων Ναυτιλίας και Αιγαίου και Εσωτερικών, καθώς και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τα θέματα χάραξης και άσκησης πολιτικών ως προς τις νησιωτικές περιοχές.  Για την εκτέλεση της αποστολής του δύναται να συνεργάζεται με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Για το σκοπό αυτό συντάσσει και υποβάλλει ετήσια έκθεση απολογισμού της δράσης του η οποία απευθύνεται και παραδίδεται στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

 

Β2) Η «νησιωτικότητα» και η «ορεινότητα» στην έννομη τάξη της Ε.Ε.:

 

Στην Ε.Ε., εκτός της Ελλάδος και άλλες 5 Ευρωπαϊκές Χώρες έχουν στο έδαφος τους νησιά και σχεδόν το σύνολο των μελών διαθέτει στα εδάφη τους ορεινούς όγκους όπου οι κάτοικοι που διαμένουν εκεί ή οι φορείς που δραστηριοποιούνται οικονομικά αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα (μειονεκτήματα). Σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να προστεθούν και οι αραιοκατοικημένες  «υπερβόρειες» περιοχές.

Στο αρχικό της κείμενο η Συνθήκη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δεν εμπεριείχε ειδική διάταξη για τα νησιά.

Όμως η κατοχύρωση ειδικών προνομίων υπέρ νησιών και ειδικών όρων προσαρμογής των νησιών υπήρξε η περίπτωση ειδικών προβλέψεων  σε μεταγενέστερες συμφωνίες προσχώρησης.

Κατά την συνομολόγηση της συμφωνίας προσχώρησης της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Ένωση (μετέπειτα ΕΕ) δεν συμπεριλήφθηκε η κατοχύρωση τέτοιον ειδικών προνομίων υπέρ των Ελληνικών νησιών (πολλώ δε μάλλον των Ελληνικών ορεινών περιοχών) ούτε ειδικών όρων προσαρμογής των, όπως υπήρξε η περίπτωση ειδικών προβλέψεων  σε μεταγενέστερες συμφωνίες προσχώρησης όπως αυτές της Δανίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας ή προγενέστερες (Δανία, Η.Β.)

Το πρώτον στα συμπεράσματα της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως της Ρόδου συμπεριλήφθησαν στο ψήφισμα που ακολούθησε την σύνοδο ειδική αναφορά στα νησιά και την ανάγκη για μία ιδιαίτερη ευρωπαϊκή πολιτική για τα νησιά. Συγκεκριμένα υπήρξε Η παρακάτω αυτοτελής αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ρόδου (2 και 3 Δεκεμβρίου 1988) :

«Islands

The European Council recognizes the particular socio-economic problems of certain

island regions in the Community. It therefore requests the Commission to examine

these problems and submit, if appropriate, any proposals which it deems useful,

within the financial possibilities offered by the Community's existing policies

as they have been decided»

 

Αργότερα κατά την αναθεώρηση της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ συμπεριλήφθη στο άρθρο 158 αυτής :

«η Κοινότητα αποσκοπεί, ιδιαίτερα, στη μείωση των διαφορών μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης των διαφόρων περιοχών και στη μείωση της καθυστέρησης των πλέον μειονεκτικών περιοχών ή νήσων, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών περιοχών». Παράλληλα στη Συνθήκη του Άμστερνταμ, ενσωματώθηκε ως παράρτημα μία "Δήλωση σχετικά με τις νησιωτικές περιοχές".

Από της αναθεωρήσεως της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και της εισαγωγής του άρθρου 174 αυτής εισήχθη και ο όρος ορεινότητα ο οποίος δηλώνει την ομοιότητα των μειονεκτημάτων των ορεινών περιοχών με αυτά των νησιών που απαιτεί μία ανάλογη ειδική μεταχείριση για την αποκατάσταση ή έστω μετριασμό τους

Όμως ποια είναι η νομική σημασία των όρων και των σχετικών προβλέψεων στις Συνθήκες της ΕΕ και το Ελληνικό Σύνταγμα (εάν έχει κάποια) ;

 

Φορείς όπως νησιωτικά επιμελητήρια που έχουν μάλιστα συγκροτήσει και τον πολύ δραστήριο ΕΟΑΕΝ προωθούν μέσω του όρου «νησιωτικότητα» τα σημαντικά προβλήματα που τους αφορούν. Μάλιστα είναι τόσο δραστήρια και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης ώστε, σε αναγνώριση της δράσης τους  χώρα μας είχε την τιμή να εκπροσωπείται στον ΙΝΣΟΥΛΕΡ από τον Γιώργο Μπενέτο Πρόεδρο του ο οποίος υπήρξε και Πρόεδρος του σημαντικού αυτού θεσμού για δύο συνεχόμενες θητείες.

Οι νησιωτικοί λοιπόν φορείς εντάσσουν εντός της έννοιας της νησιωτικότητας σχεδόν το σύνολο των διεκδικήσεων τους ήτοι

Γ) Αξιολόγηση της νομική σημασίας και της έκτασης εφαρμογής των ανωτέρω ρυθμίσεων σχετικών με την «νησιωτικότητα» και «ορεινότητα» στην εσωτερική και ευρωπαϊκή έννομη τάξη

Όμως ποια είναι η νομική σημασία των όρων και των σχετικών προβλέψεων στις Συνθήκες της ΕΕ και το Ελληνικό Σύνταγμα (εάν έχει κάποια) ;

Το ερώτημα που τίθεται είναι ποια η πρακτική σημασία της ανωτέρω διάταξης της Συνθήκης; Από αυτήν απορρέουν πράγματι συγκεκριμένα δικαιώματα των νησιωτικών και ορεινών περιοχών ή αποτελεί μία «προγραμματική διακήρυξη» που δεν έχει άμεση εφαρμογή και πρακτική χρησιμότητα για τους κατοίκους των περιοχών αυτών οι όσων δραστηριοποιούνται οικονομικά στις περιοχές αυτές;

 

Φορείς όπως νησιωτικά επιμελητήρια που έχουν μάλιστα συγκροτήσει και τον πολύ δραστήριο ΕΟΑΕΝ προωθούν μέσω του όρου «νησιωτικότητα» τα σημαντικά προβλήματα που τους αφορούν. Μάλιστα είναι τόσο δραστήρια και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης ώστε, σε αναγνώριση της δράσης τους  χώρα μας είχε την τιμή να εκπροσωπείται στον ΙΝΣΟΥΛΕΡ από τον Ελληνα Γιώργο Μπενέτο Πρόεδρο του ο οποίος υπήρξε και Πρόεδρος του σημαντικού αυτού θεσμού για δύο συνεχόμενες θητείες.

Οι νησιωτικοί λοιπόν φορείς εντάσσουν εντός της έννοιας της νησιωτικότητας σχεδόν το σύνολο των διεκδικήσεων τους ο οποίος τους δίνει την δυνατότητα να προβάλουν εξαιρετικές (κατ΄ εξαίρεση) ρυθμίσεις για τα νησιά αιτιολογώντας τα με την επίκληση της.

Αποτελεί δηλαδή χρήσιμο εργαλείο στην διαπραγμάτευση με την κεντρική και ευρωπαϊκή διοίκηση και ταυτόχρονα δίνει την δυνατότητα και το πλαίσιο δικτύωσης των νησιωτικών φορέων.

Διονύσης Παντής, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο

Οδηγίας ΕΕ για τα Εμπορικά Μυστικά. Πιστοποίηση.


 

Πιστοποίηση ολοκλήρωσης του διαδικτυακού Σεμιναρίου "The Transposition phase of the Trade Secrets Directive (17/04/2018) "Η φάση της μεταφοράς στο εσωτερικό δίκαιο της Οδηγίας για τα Εμπορικά Μυστικά" (advanced) του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) 

Στοιχεία επικοινωνίας: Δικηγορικό Γραφείο Διονυσίου Παντή και Συνεργατών, Σόλωνος 120, ΤΚ 106 81, Αθήνα, Τηλ. 6972321585, 2130455530, e-mailpantislawoffice@gmail.com 

 


Πιστοποιητικό Ολοκλήρωσης του εκπαιδευτικού προγράμματος : "Εμπορική εκμετάλλευση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Αδειοδότηση Εμπορικού Σήματος"  της ακαδημίας του EUIPO - European Union Intellectual Property Office του ευρωπαϊκού Οργανισμού αρμόδιου για τα Ευρωπαϊκά Εμπορικά Σήματα. 

Βιομηχανικό Σχέδιο


Πιστοποιητικό Ολοκλήρωσης του βασικού προγράμματος:  "Κατάθεση Ευρωπαϊκού Βιομηχανικού Σχεδίου (RCD)" της Ακαδημίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας EUIPO - European Union Intellectual Property Office. 

Σύγχρονα ζητήματα των χρηματοοικονομικών συναλλαγών


 Η διαρκής επιμόρφωση στον πολύ απαιτητικό και ραγδαία εξελισσόμενο τομέα του δικαίου των χρηματοοικονομικών συναλλαγών είναι επιβεβλημένη.

Βεβαίωση Παρακολούθησης με Επιτυχία του Προγράμματος Επιμόρφωσης με τίτλο "Σύγχρονα ζητήματα των χρηματοοικονομικών συναλλαγών" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

22.5.2019 Πρόβλεψη για την επερχόμενη στρατηγική πρόκληση για την Ελλάδα...

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 03 12 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 03 12 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 18 04 2019 ΑΤΤΙΚΑ ΤΒ με την Αλεξάνδρα Ντούσκα: Γερμανικέ...

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ BLOG ΜΑΣ !



Από την πρώτη ώρα που το blogspot μας βρίσκεται στον αέρα ! Συνολικές προβολές 27 εκ των οποίων Ελλάδα 12, ΗΠΑ 6, Γερμανία 5, ΗΑΕ, ΙΝΔΙΑ 1 άλλο 2 (;).


Επισκεφθείτε και κάνετε εγγραφή στο κανάλι Διονύσης Παντής στο Youtube !




 Επισκεφθείτε και κάνετε εγγραφή στο κανάλι Διονύσης Παντής στο Youtube !  

Το κανάλι περιέχει ιδίως βίντεο από εκπομπές τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές και λοιπές δημόσιες εκδηλώσεις στις οποίες παρεμβαίνει ο δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και επικεφαλής του Γραφείου μας κος Διονύσης Παντής ! 

Σας περιμένουμε να παρακολουθήσετε παρεμβάσεις μας και στο κανάλι μας στο  Youtube !

Θέματα δικαιοσύνης, εξωτερικής πολιτικής και πολιτισμού σας περιμένουν στα βίντεο και στα playlists του καναλιού !

Παρεμβάσεις που ενδιαφέρουν και έχουν ... συζητηθεί ! 

Για περισσότερα και συνεχή ενημέρωση ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΤΩΡΑ !

https://www.youtube.com/channel/UCeEwDC4RHKBzeOms5wEwdnA/

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ  ΕΥΚΟΛΑ ΤΩΡΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ (ή αντιγράφοντας τον και πηγαίνοντας στην κλασική αναζήτηση του BROWSER σας !

https://youtube.com/channel/UCeEwDC4RHKBzeOms5wEwdnA

Θαλάσσιος Τουρισμός (Yachting) και Ναυτική Εταιρεία Πλοίων Αναψυχής (Ν.Ε.Π.Α.)

 



Θαλάσσιος  Τουρισμός (Yachting) και  Ναυτική Εταιρεία Πλοίων Αναψυχής (Ν.Ε.Π.Α.)

 

                Τα Ελληνικά νησιά είναι ένας από τους πλέον ισχυρούς πόλους έλξης τουρισμού στην Ελλάδα.

            Ο θαλάσσιος τουρισμός και ειδικότερα το yachting  , δηλαδή η επιλογή του επισκέπτη να περάσει όλο ή τον περισσότερο χρόνο διαμονής του στην Χώρα μας «Εν Πλω», αποτελεί τον πλέον καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης τουρισμού υψηλού εισοδήματος στην Χώρα μας.

            Η Ελλάδα, με περισσότερα από 4.000 νησιά και βραχονησίδες, αποτελεί τον «απόλυτο» προορισμό για τους λάτρεις του yachting.

            Η Ναυτική Εταιρεία Πλοίων Αναψυχής (Ν.Ε.Π.Α.) είναι η εταιρεία που έχει ως αποκλειστικό σκοπό την κτήση της κυριότητας, την εκμετάλλευση ή την διαχείριση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής. Είναι δηλαδή εμπορική εταιρεία «ειδικού» σκοπού.

            Διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο (όπως η Α.Ε.) το οποίο απαρτίζεται από τουλάχιστον τρία μέλη. Ως ελάχιστο κεφάλαιο για την σύσταση της απαιτείται το ποσό των 10.000 ΕΥΡΩ.

            Η Ν.Ε.Π.Α. αποκτά νομική προσωπικότητα με την καταχώρηση της στο Ειδικό Μητρώο Ν.Ε.Π.Α. που τηρείται στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (Υ.Ε.Ν.). Με την καταχώρηση αυτή αποκτά έναν αριθμό που την προσδιορίζει μοναδικά.

            Οι σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις και ιδίως φορολογικές απαλλαγές, η δυνατότητα να συμμετέχουν στην στο μετοχολόγιο της (και με εκπρόσωπο στην διοίκηση της) και άλλα νομικά πρόσωπα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και πλήθος άλλων ευμενών ρυθμίσεων εξηγεί τον ελκυστικό χαρακτήρα του θεσμού.

            Υφιστάμενες Α.Ε. ή Ε.Π.Ε. με αντίστοιχο σκοπό μπορούν να μετατραπούν σε Ν.Ε.Π.Α. και να μετέχουν των σημαντικών προνομίων της. Αντίθετα, δεν είναι δυνατή η μετατροπή Ν.Ε.Π.Α. σε Α.Ε. και Ε.Π.Ε..

            Εν κατακλείδι, ο θεσμός της Ν.Ε.Π.Α. βοηθά και μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στα Νησιά μας, συνεπικουρούμενος από ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της θαλάσσιας τουριστικής υποδομής των νησιών μας (λιμάνια – μαρίνες) και την αναγκαία συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον τουρισμό.

Διονύσης Παντής *

 

*O Διονύσης Παντής είναι Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Δ/νση: Σόλωνος 120, Αθήνα,

τηλ  6972321585 – 2130455530,

E-mail: pantislawoffice@gmail.com

Fb: (σελίδα: Παντής Διονύσιος) Twitter: ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΝΤΗ

Η Σημασία της Νομικής Έρευνας και Καλής Γνώσης του Ισχύοντος Θεσμικού Πλαισίου για την ασφάλεια μίας επένδυσης

 


Η Σημασία της Νομικής Έρευνας και της Καλής Γνώσης του Ισχύοντος Θεσμικού Πλαισίου στον Χώρο των Επενδύσεων εν γένει αλλά και της Συγκεκριμένης Επένδυσης

 

Η πολυνομία στην εθνική και κοινοτική (ΕΕ) νομοθεσία, η πληθώρα των σχετικών κλάδων δικαίου (δίκαιο ανταγωνισμού, δίκαιο καταναλωτή, φορολογικό δίκαιο, περιβαλλοντικό δίκαιο, πολεοδομικό κα) που εμπλέκονται και η εξαντλητική πολλές φορές περιπτωσιολογία στην οποία αναφέρονται οι σχετικές ρυθμίσεις, είναι, δυστυχώς, πολύ μεγάλη και πρέπει να μελετάται in concreto (στην συγκεκριμένη περίπτωση).

Είναι αδύνατη λοιπόν, η πλοήγηση με ασφάλεια στην σχετική νομοθεσία (ειδική και γενική - η οποία μπορεί να έχει εφαρμογή καθώς και σημαντικές επιπτώσεις στην συγκεκριμένη επένδυση -),  χωρίς την προσφυγή σε ειδικό (δικηγόρο). Ο εξειδικευμένος δικηγόρος  από την πολύτιμη εμπειρία του στο αντικείμενο (την ειδικότερη νομοθεσία που διέπει την εν λόγω επένδυση και την επαγγελματική του πρακτική εξάσκηση), είναι απαραίτητο, να διεξάγει και επικαιροποιημένη νομική έρευνα, προσανατολισμένη στην ιδιαιτερότητα της σχετικής επένδυσης. Η έρευνα αυτή εξασφαλίζει τον επιχειρηματία – επενδυτή από ενδεχόμενες εκπλήξεις που …. μπορεί να του στοιχίσουν πολύ ακριβά.

Η νομική έρευνα του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου της επένδυσης, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την «αποκάλυψη» της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που διέπει την σχετική επένδυση, τις υπηρεσίες, οι οποίες εμπλέκονται στην έγκριση ή αδειοδότηση ή έλεγχο της συγκεκριμένης δραστηριότητας, θέματα  υγειονομικής, αγορανομικής νομοθεσίας, ασφάλειας των εργαζομένων, προστασίας του καταναλωτή, τα ευρωπαϊκά και εθνικά στάνταρτ του παραγόμενου προϊόντως ή υπηρεσίας, το νομικό πλαίσιο των τυχόν επενδυτικών κινήτρων στον τομέα  ή στον τόπο της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, προϋποθέσεις χορήγησης σχετικών  αδειών, τοπικές «ιδιαιτερότητες», δυνατότητες χρηματοδότησης της δραστηριότητας (σε σχέση με το είδος της επένδυσης και τον τόπο που αυτή σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί) από κοινοτικούς ή εθνικούς πόρους και σχετικό νομικό πλαίσιο προϋποθέσεων και έγκρισης, ειδική εργατική, ασφαλιστική, περιβαλλοντική, πολεοδομική νομοθεσία κα.

Ειδική επίσης προσοχή πρέπει να δοθεί στην εταιρική μορφή που πρέπει να λάβει ο φορέας υλοποίησης της επένδυσης, την ύπαρξη τυχόν ειδικής εταιρικής μορφής, τον προσδιορισμό του (των) εταιρικού (ών) σκοπού (ών) κ.ο.κ.

Πέραν της απαραίτητης επιστημονικής επάρκειας και εμπειρίας  στην εκπόνηση της σχετικής έρευνας, η συνεργασία του νομικού με τον οικονομολόγο – μελετητή, τον αρχιτέκτονα, τον πολιτικό μηχανικό, μηχανολόγο μηχανικό, περιβαλλοντολόγο, χρηματοοικονομικό σύμβουλο  ή/και άλλες ειδικότητες που τυχόν είναι απαραίτητες, είναι πολλές φορές, στα πλαίσια των αναγκών του επενδυτή, επιβεβλημένη (πολυεπιστημονική προσέγγιση). Για τον λόγο αυτό, ο νομικός που επιτελεί τον έλεγχο αυτόν, όπως και όλοι οι συνεργάτες του επενδυτή, είναι απαραίτητο να έχουν την δυνατότητα συνεχούς και διαρκούς επαναξιολόγησης και προσαρμογής σε τυχόν μεταβαλλόμενες συνθήκες ή όταν προκύψουν στην πορεία εκτέλεσης του επενδυτικού project νέα νομικά ζητήματα να υπάρχει η δυνατότητα γρήγορης και έγκυρης αντιμετώπισης τους.  

 

Το δικηγορικό γραφείο Διονυσίου Αχ. Παντή και Συνεργατών διαθέτει την πολυετή εμπειρία (20 ετών) αλλά και την επιστημονική επάρκεια και ειδίκευση που περιλαμβάνει σχεδόν όλους τους απαραίτητους τομείς (Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου, Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Εμπορικού Δικαίου, Δικαίου των Επενδύσεων – σημειωτέον ότι η σχετική νομοθεσία στο μεγαλύτερο της μέρος είναι Διοικητικού Δικαίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου -) των κλάδων του δικαίου που απαιτεί η σχετική νομική έρευνα καθώς και ειδικότερες οικονομικές γνώσεις  και εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία της επικοινωνίας με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης που είναι απαραίτητες για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των αναγκών του επενδυτή.

Στοιχεία επικοινωνίας: Δικηγορικό Γραφείο Διονυσίου Παντή και Συνεργατών, Σόλωνος 120, ΤΚ 106 81, Αθήνα, Τηλ. 6972321585, 2130455530, e-mail: pantislawoffice@gmail.com  

Ο Διονύσης Παντής καλεσμένος του Βασίλη Ταλαμάγκα &NET24 για θέματα εξωτ...

NET24 14 10 2020: ο Διονύσης Παντής στην εκπομπή του Βασίλη Ταλαμάγκα. Χ...

Χαιρετισμός Διονύση Παντή. Μέλους ΠΣ ΠΡΑΤΤΩ στην εκδήλωση Αρμενικών Οργα...

22.5.2019 Πρόβλεψη για την επερχόμενη στρατηγική πρόκληση για την Ελλάδα...

Κάποιοι μιλούσαν από το 2011 για την ανάγκη οριοθέτησης Α Ο Ζ Ελλάδας με...

Ο Διονύσης Παντής καλεσμένος του Βασίλη Ταλαμάγκα &NET24 για θέματα εξωτ...

Παρέμβαση του δικηγόρου Διονυση Παντη στην Κεντρική Επιτροπή της Κίνησης...

Διονύσης Παντής 16.7.2019 προβλέπει επικείμενο (Νοέμβριο) τουρκολιβυκό μ...

ATTICA TV 27 06 2018

ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ 07 02 2020 Ο Διονύσης Παντής απο το 34ο λεπτό επ. στον Νικόλαo Παούνη για την στρατηγική τουρκική πρόκληση με το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο και τις επιπτώσεις που αυτό επιφέρει

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου